A szállásunk adta az ötletet a napelemhez

A családommal gyakran járunk hotelekben. Elsősorban azért, mert imádunk utazni, imádunk kiszakadni a megszokott kerékvágásból. Ez nálunk azt jelenti, hogy gyakran megyünk 1-1 hosszú hétvégére valahova, belföldre vagy akár külföldre. Mondhatni, hogy nekünk ez a hobbink. Pénteken munka után bepakolunk a kocsiba mindent, ami kell és csak vasárnap vagy hétfőn jövünk vissza. Ez teljesen feltölt minket.

A szállás kiválasztásánál viszont törekszünk az igényesebbre. Amikor még fiatalok voltunk a feleségemmel és csak ketten utaztunk, akkor gyakorlatilag teljesen mindegy volt, hogy hol alszunk. Viszont, amióta már két gyermekünk van egyáltalán nem mindegy, hiszen úgy kell terveznünk, olyan hotelba kell mennünk, ahol nekik is jó. Számunkra fontos, hogy elég nagy legyen a szoba, lehetőleg legyen játszótér vagy olyan alkalmatosság, ahol a gyerekek le tudják vezetni az energiájukat.

A legutóbbi szállásunk egy nagyon érdekes és különleges szállás volt, hiszen a hotel áramellátását napelemekkel biztosították, amelyeket a napelemerendszer.info oldalról szereztek be.

Amikor hazaértünk a családdal rákerestem az említett oldalra, mert kíváncsi voltam, hogy manapság mennyibe kerülnek a napelemes rendszerek árai. Korábban már sok mindent hallottam erről, hogy nagyon drága, nem éri meg és soha nem térül meg, de én ebben sosem hittem, úgyhogy szerettem volna saját magam meggyőződni róla. Azt mindenképpen tudni kell, hogy aki napelemes rendszert telepít, annak mindenképpen hosszútávon kell gondolkodnia, mert minimum 10 éves távlatban térül meg a befektetett összeg.

A hotelben elmondták, hogy az ő rendszerük egy elég nagy teljesítményű, konkrétan 15 kw-os, de mivel mi egy jóval kisebb családi házra szeretnénk felszerelni, így nyilván elég lesz egy kisebb teljesítményű is.

Például az 5 kW-os napelemes napelemes rendszerek árai bruttó 1.952.000 Ft-nál kezdődnek. Ez az alap, de van ennél drágább is, amely bruttó 2.510.00 Ft-ba kerül. Az ár attól függ, hogy milyen teljesítményű és típusú rendszert rendelünk meg. Számomra szimpatikus volt már a legolcsóbb ajánlat is, amely tartalmaz szükséges mennyiségű, Sharp márkájú napelem modult, egy SMA márkájú invertert, IBC Solar kábelezést és a saválló acél tartószerkezetet. Tehát ebben az árban gyakorlatilag benne van minden. Nagyon szimpatikus volt, amit olvastam, de tudtam, hogy első körben egy felmérést kell majd végezni és ez fogja megszabni a végső árat.

A napelemes rendszer áránál befolyásoló tényező, hogy az épületnek milyen a tájolása, hiszen, ha olyan a tájolás, hogy szinte sohasem süti a nap vagy például a fák teljesen kitakarják, akkor nyilván semmi értelme a napelemek telepítésének. A legjobb a délkeleti vagy délnyugati tájolás. Az is fontos, hogy milyen a panelek dőlésszöge, hiszen itt is, ha nem éri a nap vagy csak nagyon kevés ideig, akkor megint nem sok értelme van.

Végül úgy döntöttem, hogy kérek a cégtől egy ajánlatot, hiszen a lényeget, úgyis a helyszínen élőben kell megtárgyalni. A napelemes rendszerek árai folyamatos változásban vannak ugyan, de észrevehetően drágábbak már nem lettek egy ideje, szóval miért ne?