A szállodánk legszebb kiegészítője a napelem park!

Imádok utazni, hiszen ilyenkor a kikapcsolódás mellett (vagy inkább miatt?) mindig csodás lehetőségek és élmények jönnek velem szembe.
Nem volt ez másképp a múlt héten sem, amikor is egy wellness hétvégét töltöttem a kedvesemmel a kedvenc szállodánkban. Bár a szállás ismerős volt, de egy újdonság rögtön szemet szúrt: óriási napelem parkot telepítettek a szálloda közvetlen közelébe!

Mivel már a személyzettel jóban voltam, ők világosítottak fel, hogy mi is történt. Szerettek volna már régóta energetikai újításra vonatkozó beruházást, és most ez végre megvalósult egy pályázat keretein belül. A recepciós fiú gyorsan hozzátette, hogy ez nem csak a szállodák kiváltsága, ha gondolom, nézzek utána, ugyanis vannak már magánszemélyeket segítő lehetőségek is.

Így kezdtem én utána járni a napelemeknek.
Megtudtam, hogy valóban létezik olyan pályázat, ami a magánemberek lakásainak energetikai korszerűsítését támogatja. Ez egy kamatmentes kölcsön, melyet igazából nem csak napelemre vagy napkollektorra fordíthatunk. Beépíthetünk belőle hőszivattyút, vagy akár a szigetelés, nyílászáró csere is megvalósítható a nulla százalékos kamatra adott kölcsön összegéből. Egy a lényeg: javuljon a ház energiafelhasználása a beruházástól, és rendelkezzünk az igényelt összeg 10%-ával. Ha mindez megvan, akkor bele is foghatunk.

Ahhoz, hogy napelemünk legyen, fontos, hogy megfelelő kivitelezőt válasszunk. Egy profi szakember látatlanban nem ígér semmit. Bár Magyarország természeti adottságai ragyogóak a napenergia megfelelő hasznosításához, ahhoz, hogy konkrétat mondhasson, látnia kell, hogy miből dolgozik, hiszen a háznak is meg kell felelnie számos feltételnek.
Elég erősnek kell lennie a tetőnek, hogy elbírja a kérdéses elemeket, továbbá az sem mindegy, hogy milyen a dőlésszöge. Egyáltalán ráfér a tetőre annyi elem, amennyi nekünk kell? Ha nem, akkor van más lehetőség? Garázstető, vagy földre szerelhető tartórendszer megoldható?
Ha ezeket tisztázzuk, és semmi nem vet árnyékot a szóban forgó terüeltre, akkor jöhet a következő lépés: a szakértőnek fel kell mérnie, hogy mennyi áramot fogyasztunk. Minden háztartás más, így ezt sem csinálhatja egy kaptafára. Sőt! Arról is tudnia kell, hogy a jövőben várható-e valamilyen változás, és ha igen, milyen. Az áramfogyasztási szokásunk befolyásolhatja, mennyi napelemre van szükség, és azt is, hogy milyen invertert kell beszerelni.

Itt eljutottunk a legfontosabbhoz. Inverter: a berendezés, ami nélkül a napelem sem érne semmit. Tudom, furcsán hangzik, de tényleg így van. Ez készülék intézi el, hogy a napelem által termelt egyenáram váltakozó árammá alakuljon. Mivel a háztartási eszközeink csak az utóbbit tudják felhasználni, ez nélkülözhetetlen. Ha pedig nem megfelelő teljesítményűt szerelnek be, megint ott vagyunk, ahol a part szakad…

Se inverteren, se napelemen nem szabad spórólni. Az olcsó berendezések idő előtt meghibásodhatnak, és ismét költségbe verhetjük magunkat. Inkább fizessük ki a magasabb árat a minőségi darabért és minőségi, szakértői munkáért, minthogy pórul járjunk. Az árak esetében arra kell gondolni, hogy egy megfelelő készülék akár 25 évig is szolgálhat minket!

Ha végül úgy döntünk, hogy napelemet szeretnénk, és ki akarjuk használni a pályázat adta lehetőségeket, akkor érdemes segítséget kérni. Vannak már cégek , akik azzal foglalkoznak, hogy végigkísérjenek minket ezen az úton. Segítenek a pályázat benyújtásában is, elintézik helyettünk a papírmunkát, valamint általuk megbízható szakemberek végzik majd a kivitelezés összes mozzanatát. Én azért is bízom inkább ezekben a komoly cégekben, mert nekik az az érdekük, hogy elégedett legyek a nullás számlákkal, a rendszerrel, és persze az inverterrel, ami nélkül a napelem nem érne semmi. Ha az elégedettségem megvan, akkor bátran ajánlom majd én is őket.

Sosem hittem volna, hogy egy wellnes pihenés során jutok ilyen hasznos infókhoz. Mindig is mondtam, hogy utazni jó dolog, de most egy újabb érvem lett, ami ezt alátámasztja!