Így használd biztonságosan a targoncát!

Ha egy raktárban targoncára van szükség, akkor az több dolgot is jelenthet.

Egyrészt: elég nagy a forgalom ahhoz, hogy gyors és precíz rakodásra legyen szükség.
Másrészt: nagyméretű, nehéz tárgyakat kell mozgatni, amik ennél fogva veszélyt is jelenthetnek a dolgozókra nézve.

Bármelyik is legyen igaz, ha a te raktáradban is targoncákkal dolgoznak, akkor mindenképp külön figyelmet kell szentelned annak, hogy hogyan is használják ezeket.

A targoncakezelés szabályai

Most összegyűjtöttem néhány fontos tudnivalót, illetve írott és íratlan szabályt, amit figyelembe kell venned, ha te, vagy a munkatársaid targoncák mellett végzik a munkájukat.

Nagyon fontos, nem csak a vezetőnek, a sofőrnek kell odafigyelnie, hanem a környezetében dolgozóknak is, hiszen így lehet a leghatékonyabban elkerülni a különböző ütközéses, és egyéb baleseteket.

Ne feledd: nem csak az áru, és a gép biztonságáról van szó, de az emberekéről is, ezért a most következő pontokat kötelező betartanod és betartatnod az alkalmazottaiddal.

Targoncakezelés tízparancsolat:

Targoncakezelés tízparancsolat
1. Legyen a gép tökéletes állapotban: papírjai legyenek rendben, felülvizsgálatai megfelelően elvégezve, és mindemellett még személyesen is kell ellenőrizni, hogy valóban probléma nélkül működik-e.
2. Zárt helyiségbe csak elektromos targoncával lehet behajtani, és oda is csak akkor, ha nincs útban semmi tűz-vagy robbanásveszélyes anyag az adott épületben.
3. Csakis akkora tömegű árut lehet emelni a targoncával, amennyit az hivatalosan is elbír.
4. Sérült, mozgó, instabil árut tilos emelni, mozgatni!
5. Embert tilos targoncával emelni!
6. A gyalogos és a targoncás útvonalak lehetőleg legyenek szétválasztva – ha ezt nem lehet megoldani, akkor figyelmeztető jelzéseket kell jól látható helyekre kihelyezni!
7. Az előírt sebesség átlépése szigorúan tilos!
8. Mindent úgy kell rögzíteni a targoncán, hogy az a haladás során ne mozdulhasson el, és főleg, ne csúszhasson, vagy billenhessen le!
9. Indulás, illetve tolatás esetén jól hallható hangjelzésre van szükség, amire a targonca közelében állók felfigyelnek.
10. A targonca legyen jól kivilágított, könnyen észrevehető.

Biztonságos targoncázást kívánunk!

Biztonságos targoncázást kívánunk!

Ha ezt a 10 szabályt sikerül betartani, akkor már a legnagyobb veszélyeket el is hárítottad.

Persze vannak olyan előírások, amiket nem említettem meg ebben a tíz pontban, mert reméltem, hogy például arról, hogy a targoncát csak olyan kezelheti, akinek van erre vonatkozó képesítése, nem kell külön beszélnem.

A legtöbb oldalon, ha a biztonságos targoncakezelésről akarsz megtudni valamit, akkor a klasszikus „Forklift Driver Klaus” videókat szokták belinkelni, amik valóban nagyon mulatságosak, sőt kifejezetten hasznosak is, én viszont szerettem volna egy kicsit komolyabban hozzáállni ehhez a témához.

Remélem, tudtam segíteni neked, és hogy minden a lehető legnagyobb biztonságban fog zajlani a jövőben a raktáradban!  

HotelReal