A hőség és a klíma juttat munkához

A dolgozók forrongtak, szó szerint, a pécsi vízműveknél. Éppen a reggeli kávémat iszogattam a közeli kávézóban és az aktuális híreket olvastam, amikor egyszer csak tömegesen kivonultak a vízmű alkalmazottai, mert annyira meleg volt, hogy egyszerűen nem bírtak tovább bent maradni. A vezető kitartóan ücsöröghetett, csak épp nem bent, hanem valahol otthon, mert senki sem jött le szólni, hogy a beosztottak egy része lecsüccsent mellém a kávézóba, mások a pékségbe indultak, megint mások meg az utcán hédereltek telefonálgatva. Szóba elegyedtek velem a vízmű munkásai és elmesélték, hogy mennyire elviselhetetlen a hőség ilyenkor nyáron és mivel mára írták a legmelegebbet, ezért nem is csoda, hogy kibírhatatlanná vált a forróság odabent.

fűtés klímávalAz egyikőjük felhívta a felettest és azonnali hatállyal iderendelte, mintha a szerepek felcserélődtek volna. Fél órába se telt, amikor egy alak félig felvett öltönyben, lógó nyakkendővel és befűzetlen cipővel épphogy ki nem esett a taxiból. Később kiderült, hogy ő volt az érintett vezető. Mivel már máshol nem volt hely, beült mellém és gyorsan összeszedte magát. Ha már úgyis ott volt, gondoltam tanácsolok neki egy remek klímával foglalkozó céget, mert nemrégiben én is igénybe vettem a szolgáltatásukat. Kérdőn nézett rám, mikor megszólítottam, de örült neki, hogy nem egy ideges dolgozó szólt hozzá elsőnek ezen az amúgy is nehezen induló hétfő reggelen. Készséggel végighallgatta az Intensaról szóló kiselőadásom, amiben elmondtam neki, hogy a legjobb megoldás a beosztottai lázadására az lenne, ha beruházna egy légkondira. Véleményem szerint az Intensaval jó döntést hoz, van náluk például klíma ingyenes beszereléssel, de ha ez nem lenne elég, egyébként is igen kedvező árakkal dolgoznak, nem beszélve arról, hogy a klímáik energiatakarékosak, ami azt jelenti, hogy egy egyszeri nagyobb beruházásra van szükség, de hamar visszatérül az ára, mert alig fogyaszt. Elkértem az email elérhetőségét az úrnak és nyomban át is küldtem okos készülékemről a következő linket. Ezen megtalálható, hogy miért érdemes ezt a terméket választani. Már a tapasztalataimról is be tudtam számolni, hiszen én már élvezem az előnyeit egy jó ideje az Intensa klímájának, ezzel legalább megspóroltam az időt, hogy utána kelljen néznie a kínálatnak. Elmondtam neki, hogy egy nagy múltú cégről van szó, kiváló szakemberekkel dolgoznak, akik még a karbantartást is elvégzik. Ezeken kívül inverteres klímaberendezéssel foglalkoznak, azaz nem csak nyáron a nagy melegben használhatók a klímák, hanem akár télen is, temperált hőmérséklet eléréséhez. A termék megbízható, a cég arra törekszik, hogy minden vásárlója elégedett legyen a szolgáltatással. Emellett az inverteres klíma minimális energiafelhasználással dolgozik, egyáltalán nem zavaró és még energiatudatos is. A szállításról is meséltem, mert rendkívül gyorsan intézkednek és minden kollégájuk igazi szakember.

Hosszú percekig csak beszéltem és beszéltem, amikor feltűnt, hogy mindenki elhallgatott és kerek szemekkel, tátott szájjal figyeli a lejátszódó jelenetet. Rájöttem, hogy egy pillanatra azért el kellene hallgatnom. Ekkor vett egy nagy levegőt a vezető, felállt és mindenki elnézését kérte a fennálló helyzet miatt, hazaküldte a munkásait, valamint biztosította őket arról, hogy nekem hála a problémát napokon belül megoldja.

Miután a „tósztot” elmondta, megkért, hogy ha tehetem, maradjak még egy kicsit és meghív egy másik kávéra. El is tűnt a kávézó belsejében. Természetesen megvártam, hátha vannak még kérdései a klímákkal kapcsolatban, bár szerintem mindent elmondtam és szerintem egy remek választás, ráadásul ingyenes szereléssel tökéletesen megoldaná a problémát, sőt. Pár perc múlva már előbukkant két csészével a kezében. A kedvencemet hozta, cappucinot. Mindenre számítottam, csak arra nem, amit végül mondott. Természetesen először megköszönte, hogy kihúztam szorult helyzetéből. Ezek után állást ajánlott nekem a cégénél és biztosított afelől, hogy a jövőben nem fordul elő náluk ilyen probléma. Nem hittem a fülemnek, ez lehetséges lenne? De ez a valóság volt a javából. Kértem egy kis időt, hogy végiggondoljam és ezzel be is fejeztük, mindketten mentünk a magunk dolgára.

Egyből, ahogy kiért a látós- és hallótávolságomból, felhívtam a legjobb barátnőm, hogy elmeséljem neki ezt a hihetetlen történetet. Amíg hazaértem elmeséltem neki, hogy a kávézásomat a vízműből kiáramló emberáradat zavarta meg, hogy jött egy vezető, aki épp mellém ült le sűrű elnézéseket kérve, majd hogy megszólítottam és megoldást nyújtottam a gondjára és elmondtam neki a lényeget, hogy munkát ajánlott a vízműveknél, merthogy éppen ilyen talpraesett dolgozókra van szüksége. A barátnőm jót nevetett rajtam, és ha már ilyen jó tanácsokat adtam egy idegennek, akkor már megkért, hogy neki is számoljak be erről a pompás eszközről, mert ha már ilyen jó a véleményem, elgondolkodik, hogy beruház egyre. Ma tehát két embernek is segíthettem, hogy egy új klímával gazdagodjon, ami a későbbiekben egyértelműen megkönnyíti a dolgukat.