A klíma meg a vízmű

Nem hittem volna, hogy valaha ilyen parázs vita tudna kialakulnia vízműnél, mint amilyen tegnap kirobbant. Hiszen az ott dolgozók mind kedves emberek, akik a légynek sem tudnak ártani. De ha meg akarnak győzni valakit az igazukról, oda tudnak szólni, mint kiderült. Mindenkiben a segítő szándék munkál persze, még véletlenül sem a bántás vagy az agresszió.

Az egész úgy kezdődött, hogy egyik társunk, Peti most alakítja át a lakását. Már jó ideje ugyanott laknak a feleségével és gyerekeivel, örökölték a házat még a nagyszülőktől. Viszont az épület régi, kezdik lelakni, és ezért nagy felújítást terveznek. Mert nem árt néha rendbe rakni a környezetünket. És Peti minden lépést és tervet elmesél nekünk, kollégáinak. Nem csak a falfestékek színéről tudunk, de még az új bútorok beszerzéséról is.

Mindenről meg is mondjuk a véleményünket persze, hátha hozzá tudunk járulni a tudásunkkal a felújításhoz. Mindenki nagyban meséli a tapasztalatait, és minden részletet amit hallott a szomszéd unokájának a barátnőjétől. Szoktak is elhangzani használható információk, amiknek Peti mindig megörül.

A fűtést is korszerűsítik, mert a régi kezd tönkremenni és már egyáltalán nem gazdaságos. A végén már annyit kellett költeni a szervizre, hogy most már jobban megéri teljesen átalakítani az egészet. Na és ebből pattant ki a parázs vita. Az elején még csak úgy kezdtük mint mindig, mindenki elmesélte, neki milyen fűtési rendszere van, és az miért jó. Van aki a vizes rendszerekre esküszik, mert gazdaságosak. De jött is erre a gyors válasz hogy nem biztos hogy gazdaságosabb, mert ott van például a padlófűtés.

Ezt sem hagyták szó nélkül. Elektromos fűtés? Hiszen egyesek szerint az a legdrágább. Erre műs úgy érvelt, hogy a beszerelés viszont olcsóbb, és ezért mégis jobban megéri. Kezdett eldurvulni a helyzet, ahogy mindenki meg akarta mondani a tutit. Egymás szavába vágtak az emberek, és emelkedett a zajszint. Mindenki meg akarta osztani a szerinte legjobb megoldást, és megcáfolni mindenki mást.

Itt avatkoztam közbe. Hiszen elektromos fűtésnél, ha a rendszer is lehetővé teszi, lehet igényelni egy kedvezményt az áramra. Ez pedig a H-tarifa. Egy mérő berendezést kell csak beépíteni, és a fűtési szezonban jutányosabb áron juthatunk áramhoz. Ez bizony egy nagy segítség lehet, és egy jó spórolási lehetőség.

A vita kissé lenyugodott, és mindenki rám kezdett figyelni. De mégis milyen rendszer felel meg a kritériumoknak? – kérdezték. Hát az rcool klíma – feleltem. Mindenki elámult. De hát fűtés klímával? Lehetséges ez egyáltalán? Mondtam nekik, hogy ne volna lehetséges? Vannak direkt fűtésre optimalizált klímák, amelyek az rcoolnál beszerezhetőek.

Nagyon ajánlottam nekik ezt a céget, mert az itt vásárolt klímák nagy részére 3+2 év kiterjesztett garancia van. Továbbá rengeteg pozitív funkció elérhető. Mint például a wi-fis vezérlés. Ez egy kifejezetten kényelmes megoldás, mert a telefonunkról is tudjuk állítani a hőmérsékletet, akár a hazafele úton. Így nem kell hideg lakásra hazaesni. Ráadásul 24 órás időzítő is van, ami ugyanezt a célt szolgálja. Aztán van még éjszakai funkció, 4 irányú be fúvás, turbo hűtés üzemmód, öndiagnosztika, páramentesítés, extra csendes üzemmód, intelligens előfűtés, és még energiatakarékos üzemmód is.

Ami nagyon szimpatikus még az rcool klímáiban, hogy a honlapon feltüntetett ár tartalmazza az összes felmerülő költséget a szállítástól a végfelhasználói tanúsítványon át a beszerelésig, és az ehhez szükséges kellékekig mindent. Tehát nem kell külön terhekkel és költségekkel számolni, hanem minden nagyon egyszerű és tiszta.

Teljesen el voltak ámulva. Hogy ők erről eddig nem tudtak! Peti mondta, hogy mindenképpen utánanéz az rcoolnak, és nem is hülyeség ez a fűtés klímával dolog. Többen egyetértően bólogattak. Örültem hogy sikerült használható infóval előhozakodnom, és tényleg hozzá tudtam járulni a beszélgetéshez. Kíváncsi vagyok, Peti végül hogy fog dönteni, és hogy a többiek vajon elgondolkoznak-e a klíma beszerelésen. Akárhogy is, szerintem már megérte a dolog.