A pécsi vízműveket szerencsére elkerüli az alkoholizmus

Pécsett és a környékén is a Pécsi vízművek a napi élethez elengedhetetlen feladatot visznek véghez: vezetékes vízhez juttatják a lakosokat. Gondolhatunk családokra a gyerekeikkel, fiatalokra, idősekre, de ezentúl minden állami feladatot ellátó intézményre, legyen az rendőrség, tűzoltóság, kórházak, klinikák, városi vagy megyei hivatal, bölcsőde, óvoda, iskola, középiskola, főiskola vagy egyetem. De nemcsak az állami, hanem a privát szféra minden részét is vízzel látják el: kisboltokat, sarki kocsmákat, papír-írószer boltokat, szuper- és hipermarketeket és gyakorlatilag mindent, ami eszünkbe jut és az életünk része: bármi, ami épület és dolgunk lehet vele!

A víz lételemünk, de természetesen nem csak vízen (és kenyéren) élünk, sokszor bejön a képbe egy sör, bor vagy valamilyen tömény is. Ha az történne meg velünk vagy közeli ismerősünkkel, hozzátartozónkkal, hogy a szociális ivás mértékén jóval túllépnének, tudnunk kell, hogy van megoldás. Még ha a magyar állam programjai nem is nyújtanak semmilyen vagy elég segítséget, nemrég hallottam egy alternatív módszerről, a Minnesota modellről, amelyet Magyarországon például a Felépülők rehabilitációs intézet használ. Ez a rendszer már a ’40-es évek vége óta sikeresen teljesít az Egyesült Államokban, míg hazánkba a ’90-es évek elején jelent meg és az orvosi ismeretek mellett az alkoholizmuson átesők saját tapasztalataira épít. Ez az országban az utóbbi három évtized tapasztalatai alapján a leghatékonyabb módszer az alkoholizmus betegségének visszaszorításában. Ez a rehabilitációs intézet 70-75%-os hatékonysággal segít az ide eljutóknak. Az itteni nyolc szakember közül hárman egy család tagjai, akik órási nehézségeket legyőzve találták meg új életcéljukat.

Talán hallottál már erről az intézményről, vagy a családról, akiket az előbb említettem: János, az apa súlyosbodó alkoholizmusával kezdődtek a komoly gondok a család életében, amely minden bizonnyal befolyásolta Dániel, a fiú életét, aki már általános iskolában volt, hogy a “sárga földig”, emlékezetvesztésig itta magát, majd a középiskolában már a saját és mások életét is veszélyeztette részeg, jogosítvány nélküli vezetéssel, de bár komoly balesetet szenvedett, óriási szerencséjére senki nem sérült meg, ő sem. Valószínűleg el sem tudjuk képzelni, mennyire hosszú és nehéz út volt ezután a teljes józanodás és egy új életcél és rehabilitációs intézmény felállítása, amely ma olyan embereknek és családoknak segít, akik hasonló cipőben játnak, mint ők néhány évvel ezelőtt…

rehabilitációs intézet