Amikor feleslegesen beszélünk…cross bukósisak

hearing-30097_640Azt hiszem nem vagyok egyedül azzal a gondommal, hogy néha úgy érzem, hogy feleslegesen beszélek a gyerekemnek. Hogy miért tettetik néha magukat süketnek, vagy éppen nagyot hallónak nem is értem. A te gyereked is szokott ilyet csinálni?

A gyerekek, mint alkalmi süketek

Nagyon jó példa lehet erre, egy megtörtént eset velünk. A kisebbik lányunk még kiscsoportos korában elég sokszor volt náthás, ami sajnos a fülére húzódott, és mandulaműtét lett az eredménye. Ezt annyira most nem is boncolgatnám, aki már átélte egy óvodás gyerekkel a műtétet, tudja, hogy milyen, aki pedig nem érezze magát szerencsésnek.

Szóval a lényeg annyi, hogy miután ez megtörtént, jó ideig kellett mennünk hallás vizsgálatra, amit nem igazán jól tolerált már a gyermekem, holott ez nem fáj, nem csíp, de ezt nem lehetett megmagyarázni, hisztizett folyton, aminek az eredménye képpen nem lehetett megcsinálni a vizsgálatot. A doktornő javaslata az volt, hogy menjünk vissza egy másik alkalommal, hátha akkor sikeresebbek leszünk. Persze feladatot kaptunk, még pedig azt, hogy próbáljam meg én a gyereket megfigyelni, még pedig úgy, hogy minél halkabban mondok neki dolgokat. Vagy hogy a háta mögött súgjak neki dolgokat akkor is amikor figyel, és akkor is amikor nem, váratlanul. Na ez nem egy egyszerű feladat volt. Próbáltam én persze, de nem sok sikerrel, ami azt illeti. Amit akart meghallott, amit pedig nem, az így se úgy se. Stratégiát kellett változtatni, mert így nem tudtam kiszűrni, hogy tényleg nem hall a gyerek, vagy pedig csak alkalmi süketet játszik.

Másik módszer

Kitaláltam, hogy mit fogok csinálni. Mi a legfontosabb egy gyerek számára? Hát persze, hogy az édesség. Amikor alkalom adódott rá, a párommal igen halkan nekiálltunk beszélgetni arról, hogy jó lenne enni egy csokit, vagy egy süteményt…a lényeg az volt, hogy olyanról beszéljünk, amit a gyerekek szeretnek. Na egyből kiderült az én drága gyerekem nem süket, csak szelektál, és azt hall meg, amit ő szeretne.

A kamaszkor hallászavarai

Na ez az időszak, ami egy kész katasztrófa. Ezt csak akkor hiszi ez az ember, amikor már bele csöppen, és felméri, hogy feleslegesen beszél mindenért. Hiába mondod a már nagy cula gyerekednek, hogy öltözz fel rendesen, vagy vedd fel a cross bukósisakot a motorozáshoz, vagy hogy ne száguldozz…mindegy mit mondunk, úgy is azt csinálják, és hallják meg, amit ők akarnak. Majd ha ők is felnőnek, és szülők lesznek, akkor tapasztalják meg ezt inkább.