Egy ház felépítése sok energiát vesz igénybe

Két éve kezdtük meg a házunk felépítését. Úgy gondoltuk, hogy sokkal jobb, ha csak egy telket vásárolunk, és felépítünk rá egy teljesen új házat, mintha vennénk egy régi épületet, amit fel kell újítani, át kell alakítani. Költséghatékonyabbnak és kényelmesebbnek gondoltuk az építkezést. A kiválasztott, majd megvásárolt üres telek Pécsen található, mivel nagyon szeretjük a várost, így mindenképp itt szerettünk volna élni.

Egy új ház építése abból a szempontból is előnyös, hogy mindent úgy alakítunk, ahogyan azt mi szeretnénk. Az összes fal, ablak oda kerül, ahol mi azt megfelelőnek látjuk. Arra azonban nem gondoltunk, hogy mennyivel több munkával, energiával és idővel jár egy házat a nulláról felépíteni. A villanytól megkezdve a vízig mindent be kellett vezettetnünk a házba. Ezeknek az elintézése pedig nagyon bonyodalmas volt. De már szerencsére mindezeken túl vagyunk. A ház fejlesztése azonban még mindig folyamatban van, mivel egyre több új ötletünk van

Az egyik ismerősöm, Peti mesélt a napelem állami támogatással 0 önerővel pályázati lehetőségről, ami egyből felkeltette a figyelmemet, hiszen mindig is nagy vágyam volt, hogy a házunk energiahatékony  legyen. A károsanyag-kibocsátásunkat amennyire csak lehet, minimalizálni szeretném. Ha napelemekkel termelnénk az energiát, akkor akár még a fűtést is megoldhatnánk a napelemek által termelt áram segítségével.

napelem állami támogatással 0 önerővel

A napelem rendszerek nagyon költségesek, emiatt korábban elképzelhetetlennek tartottam, hogy valaha is lesz rá pénzünk. Azonban miután Peti elküldte a napelempalyazatok.hu internetes oldalt, már egyáltalán nem így gondolkodtam a dologról. A weboldalon található infók bebizonyították, hogy a srác nem túlzott, a napelem állami támogatással, 0 önerővel megvásárolható.

Az említett weboldalnak köszönhetően megtudtam, hogy a magyar lakosság energiahatékonysági beruházásait a „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” megnevezésű pályázattal segítik. Az épületeiket korszerűsíteni akarókat a 105,2 milliárd forintos keretösszegből 0%-os kamatozású hitel formájában támogatják. A keretösszegnek maximum a felét kaphatják meg a lakásszövetkezetek és a társasházak, a többi pénzre a magyar családok tarthatnak igényt. Tehát elég nagy eséllyel lehet pályázni családi házzal is.

A lehetőség természetesen egyből nagyon megtetszett nekem. A hitel 500 ezer forint és 10 millió forint között mozoghat, valamint nem csak napelemekre fordítható, hanem mindenre, ami energiahatékonyabbá teheti az otthonokat. A futamidő is igen kedvező, hiszen húsz éven belül kell visszafizetni a kölcsön kapott pénzt. Nyilvánvalóan egyéb feltétele is van a hitelnek, azonban az sem teljesíthetetlen, ugyanis csak arról van szó, hogy a Magyar Fejlesztési Bank által kínált hitel elnyeréséhez szükség van 10% saját forrásra.

A napelem pályázat tökéletes lehetőség nekünk. Eldöntöttük, hogy mindenképp pályázunk, remélem, hogy nem fölöslegesen.