Hétvége, és a napelem rendszer

Hétvégén végre mi is napelem tulajdonosok lettünk. Lehet, hogy ez másnak nem olyan nagy dolog, de mi már hónapok óta erre várunk. Abba nem mennék bele, hogy praktikus e vagy sem, mert erről is megoszlik a vélemény, döntse el mindenki saját maga, hogy az jó e neki, vagy sem?.

Az áram számla

Már évek óta igen magas áram díjat fizetünk. Eleinte nem is gondolkodtunk napelemben, míg nem találtam egy érdekes újság cikket, ami felkeltette az érdeklődésemet. A cikket megmutattam Dezsőnek is a férjemnek, és utána kezdtük el böngészni az internetet, hogy mit is írnak róla, megéri e vagy sem?. Szóval véleményeket, leírásokat kerestünk a napelem rendszerről. Mondanom sem kell, mint fentebb is említettem, a vélemény megoszlik teljesen. Bár én azt gondolom, ha valakit tényleg komolyan érdekel, akkor nem ad arra, hogy a rosszindulatúak mit is írnak, vagy mondanak. Mi sem foglalkoztunk ezzel, és úgy döntöttünk, hogy felkeresünk valakit, aki ezzel foglalkozik, hogy beszéljünk konkrétumokról…photovoltaic-286025_640

Nem alacsony az áram számlánk havonta. Ami azt illeti, egy 5 tagú családról beszélünk, és akkor a többit még nem is említettem. Eleve sokan is vagyunk, mindenkinek megvannak a maga kis dolgai, és persze a berendezései is. A nagyok már folyamatosan használják a számítógépet, van tévé is, nem is egy, ezek is elég sokat fogyasztanak folyamatosan. A mosást, és a főzést már meg sem említem akkor. Nálunk a konyha is villannyal működik, minden gépesítve van, hogy könnyebb legyen az élet. Tudom, mondhatjátok most azt, hogy ennek ára is van. Ezt én is tudom, hiszen érzem is a havonta kijövő áram számlán. Ezért is szeretnénk ezt megszüntetni, és most lenne is lehetőségünk erre.

A megbeszélés

Egyeztettünk egy találkozót, és ez már nálunk volt, aminek külön örültem, hiszen akkor egyben már a házat is meg tudták nézni. Hogy ez miért jó? Mert így nem kell két alkalommal egymás ideját rabolni. Ami meg azt illeti, Dezső igen ritkán van itthon, sok esetben csak este ér haza, nehezen tudtuk volna megoldani, hogy két alkalommal itthon tudjon maradni. Így a megbeszélést is meg tudtuk ejteni, és a felmérést is. A házat korszerűsíteni nem lehet, így a rendszer is, amit felajánlottak, nem volt kicsi, ha jól emlékszem 27 napelemet számoltak ki. Bár ebben nem vagyok biztos. Bevallom, pontos számot a hétvége után sem tudnék mondani, hiszen nem is számoltam meg, hogy hány darabból áll.

A munkálatok gyorsan zajlottak, az áramszolgáltató volt kicsit lassú. A nyáron, amikor minden a legmegfelelőbb, már termelni fog a napelem rendszerünk. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mennyit fog termelni…