A víz fontossága, és az abroncsok szerepe

A víz határozottan központi szerepet tölt be életünkben. Víz nélkül nem lehetne élet. Ezt isszuk, ez garantálja a megfelelő nedvességet a szervezetünkben. Ráadásunk testünk kétharmada is víz és a Föld felszínének kétharmadát is víz borítja. E nélkül az anyag nélkül nem létezhetne élet. Ugyan akkor van, hogy túlságosan is sokat kapunk belőle, és ha ez rossz időben és rossz helyen történik, akkor abból komoly gondok keletkezhetnek. Elég itt az árvizekre gondolni, vagy arra, hogy a globális felmelegedés következtében az óceánok vize megemelkedik, aminek következtében óriási száraz területek kerülhetnek víz alá. Azonban nem szükséges, hogy ilyen nagyban gondolkodjunk, ha a víz bosszantó és balesetveszélyes tulajdonságainál tartunk. Elég pár milliméter csapadék és máris sokak számára életveszélyessé válik például a vezetés. Ez viszont elkerülhető lenne egy kis odafigyeléssel, és megfelelő abroncsválasztással.

Az autók egyik alapvető tulajdonsága, hogy mindössze négy ponton csatlakoznak a felszínhez, mégpedig a négy futómű segítségével. Ezért aztán az irányíthatóság alapfeltétele, hogy ez a kapcsolat a lehető legtökéletesebb legyen. Nagyon sokan azonban megfeledkeznek erről. Pedig nem csak a Formula 1-ben van nagy jelentősége a kerekeknek. Kissé érthetetlen számomra, hogy miért figyelnek ilyen kevéssé az autósok erre a dologra, hiszen még csak nem is jár különösebben sok idővel, vagy nagy költséggel. Most, hogy jön a hideg idő, sőt már igazából itt is van, ha felmegyünk a netre, bárhova nézünk is, szinte biztos, hogy szembe jön egy téli gumi akció, árakról ott tájékozódhatunk.

A leggyakoribb hiba, amit ilyenkor a gépjárművezetők elkövetnek, hogy azt gondolják elég csak akkor váltani a gumikat, ha már esik a hó. Ez nagyon nem igaz. A gumik tapadása ugyanis nem csak azon múlik, hogy mennyire csúszós az aszfalt felülete. Nyilván tükörjégen sosem lesz akkora a tapadás, mint a tiszta betonon, teljesen függetlenül az időjárástól, de ettől még az is igaz, hogy a hideg is negatívan befolyásolja az autó ilyen képességeit. Hűvös időben ugyanis a gumik és az úttest sem képesek annyira felmelegedni, mint melegebb időben. Ez pedig komolyan befolyásolja a tapadást, mégpedig negatív irányban. Ezek könnyen észrevehetőek abból, hogy megnő a féktávolság, a kanyarokban jobban sodródik az autó, ha nem a megfelelő sebességgel vesszük be őket, illetve a gyorsuláson is észrevehető ez. Amikor ilyeneket tapasztalunk, akkor érdemes megvizsgálni, hogy a megfelelő kollekció van-e felszerelve az autónkra, és ha nem, akkor azonnal váltani az időjárásnak megfelelően.  Aprónak tűnnek ezek a problémák, de gondoljunk csak bele, hogy mondjuk egy 2-3 méterrel rövidebb vagy hosszabb féktáv is jelentheti a különbséget, baleset, vagy ”ez közel volt” szituáció között.

A másik dolog, ami fölött gyakran elsiklanak a sofőrök, az a kopottság. Gyakran ugyanis valaki beéri annyival, hogy mindig cserélgeti a nyári, meg a téli gumikat, épp amelyiket kell, de azzal nem foglalkozik, hogy mennyire vannak elhasznált állapotban az abroncsok. Pedig a kopott gumik legalább annyira balesetveszélyesek, mintha nem az évszaknak megfelelő szettet rakjuk fel. Ilyenkor ugyanis szintén jócskán romlik a tapadás, ráadásul a vízelvezető barázdák mélysége is csökken, vagyis kevesebb nedvességet tudnak elvezetni ezek az árkok. Ilyenkor előfordulhat, hogy megúszik az autó. Mint a korábbi esetben a féktáv növekedés itt is problémát és akár balesetet is okozhat, hovatovább ha a nem megfelelő vízelvezetés miatt megúszik a kocsi, akkor irányíthatatlanná válik, vagyis még lereagálni sem tudjuk az eseményeket. Ilyenkor aztán a víz igazi ellenségünké válik.

A gumik lecserélése nem hosszú folyamat, és ráadásul szakember segítségével még csak fáradnunk sem kell. Ráadásul, ha a szaki csinálja, akkor még abban is biztosak lehetünk, hogy jól felkerültek a kerekek. Érdemes ezért rájuk bízni, ha nem szeretnénk, hogy a mi hibánkból essen ki egy kerék. Ha mindenre rendesen odafigyelünk, és abroncsainkat karban tartjuk, akkor a víz is megmarad barátunknak és nem okoz majd gondot az esőben történő vezetés.